Ambachtelijk brood

Brood bakken is 1 ding. Maar ambachtelijk brood bakken, is een vak apart. Voordat zo’n knapperig, rustiek brood op uw bord ligt, is er toch een heel proces aan voorafgegaan. Om u een idee te geven hoe artisanaal brood precies gecreëerd wordt, beschrijven we hieronder graag de verschillende stappen van het ambachtelijke proces.

De mise-en-place

Bij elk driesterrenrestaurant hangt een succesvolle shift grotendeels af van een degelijke voorbereiding: de mise-en-place. Dat is bij Bakkerij Bauters niet anders. Tijdens de mise-en-place bereiden we de zuurdesem en kookdegen voor en wegen we alle grondstoffen zorgvuldig af.

Stap 1

Stap 2

Kneden, kneden en nog eens kneden!

De juiste manier van kneden bepaalt al 70% van het succesvolle resultaat. Daarom doen we dat ook met veel liefde voor het product en met respect voor de ingrediënten. Omdat we fier zijn op onze stiel kneden we hier nog alles met de hand. Want laat ons eerlijk zijn: dat proeft u!

Stap 3: Afwegen, verwerken en opmaken

De grote homp deeg wordt vervolgens verdeeld in verschillende, kleinere hompjes. Die bollen worden zorgvuldig afgewogen op de weegschaal. Dankzij onze ervaring hebben we hier gelukkig een routine van gemaakt, waardoor we het gewicht perfect kunnen schatten. De verschillende hompjes zullen later omgetoverd worden tot diverse etenswaren: stokbroden, pistolets, sandwiches, brioches, piccolo’s, meergranenbroden, broodjes met zonnebloempitten, sesam of maanzaad, enzovoort. Kortom, elk brood beleeft een ander avontuur.

Shhhttt, hier rust ons brood

Jawel, ook broden moeten rusten om het beste van zichzelf te kunnen geven. En die rust respecteren we. Terwijl onze broden een ‘dutje’ doen, rijst het deeg. Zodra die pauze voorbij is, gaan alle deegwaren op een kar in een grote, droge ruimte.

Stap 4

Stap 5

Insnijden

Rusttijd voorbij? Dan beginnen we met het insnijden. Elk brood krijgt een aparte snijding. Een baguette vraagt een andere inkeping dan een pistolet bijvoorbeeld.

Stap 6: De oven in

Tijd om te bakken. Enerzijds hebben we een heteluchtoven, waarin onze broden ronddraaien. Hier schuiven we onze kar met deegwaren in. Die wordt opgetild en draait rond, zodat elk brood op de perfecte manier wordt afgebakken. Daarnaast hebben we een tweede, grotere oven met 5 verschillende lades. Hier worden de broden ‘ingeschoten’, zoals dat in bakkerstermen heet. Dat kan door broden per stuk op een schietplank te leggen en ze zo de oven in te schuiven (een beetje zoals bij de pizzabakker). Of door een aantal broden op een groot oppervlak te leggen (4 naast elkaar en 10 achter elkaar bijvoorbeeld). Zo worden ze allemaal in 1 keer in de oven geschoven.

Bakken maar!

De broden liggen in de oven … Nog even een laatste controle of de ovens de juiste temperatuur hebben … en bakken maar! Nu is het wachten geblazen. De ovens moeten hun werk doen en alle ingrediënten verwerken tot perfect gebakken delicatessen.

Stap 7

Stap 8

De oven uit

Zodra de broden hun perfecte baktijd hebben ondergaan, halen we ze uit de oven. De geur van versgebakken brood vervult de hele ruimte en komt ons tegemoet. That’s where the magic happens…

Afkoelen

Onze broden hebben weer wat rusttijd verdiend. Deze keer om af te koelen. Net zoals het bakken zelf, is de afkoeling een belangrijke fase van het hele proces. Hiervoor worden alle broden in de karren gelegd.

Stap 9

Stap 10: Eindelijk smullen!

Het is zover. Onze broden, pistolets, piccolo’s en sandwiches liggen op u te wachten. Smakelijk!

Heeft u er ook honger van gekregen? We verwelkomen u graag in onze winkel. Laat u verrassen door ons assortiment patisserie en taarten. Of ontdek hoe onze specialiteiten aan al uw verwachtingen kunnen beantwoorden.